Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Sunday, August 1, 2010

http://majandus.delfi.ee/news/uudised/article.php?id=32391337
bitter, bitterkomm@gmail.com, 01.08.2010 13:06

Läbipaistmatu ja reguleerimatu hinnaga elektri aeg on seega möödas, iga hetk muutuva hinnaga elektri aeg terendab ees. Hind ongi ainuke efektiivne regulaator vabaturul. Seni naudib hinna kõikumistest tulu ainult tootja.
Eelmisele sajandile mentaalsusele sobiv tänane Eesti elektrivõrk, mida juhivad ka vastava ajastu mõttelaadiga hästi tasustatud energiafüürerid, ei taha kuuldagi Smart Grid võimalustest energiasüsteemi tasakaalustamisel.
Mida enam kasvab taastuvenergia osakaal elektritootmisel, seda enam on vaja, et elektriarvestid oleks ka "tagurpidi" kerivad ja et kodutarbijal oleks võimalus iga hetk tutvuda momendil kehtiva elektritariifiga. Viimane peaks olema sama vaba, kui hind Nord Pool keskkonnas. Seda selleks, et päikesepatareidega ja väiketuuleelekrijaamadega majapidamisesed saaksid kõrgemate tariifide puhul oma toodangu eelistatult üle grid-tied inverteri võrku suunata ja teadlik kulutaja osa elektriboilereid ja põrandakütteid elektri tipphindade ajal välja lülitada. Ka pesu- ja nõudepesemismasina tööaja saaks odavama elektri saabumise hetkeks edasi nihutada.
Kokkuvõttes suureneb sellega energiasüsteemi avariikindlus, veelgi enam siis, kui võrguga saavad edaspidi integreeritud olema tuhanded elektriautode akumulaatorid, igaüks neist suuteline salvestama keskmise majapidamise päevase elektritagavara.

Taavi Veskimäge elektrihinna tõusus küll mõtet süüdistada pole, see oleks sama, kui internetti siivutuste levitamisel. Nii nagu netiruumi täidavad infoga suures osas selle tarbijad ise, juhtub sama tulevikus ka elektrivõrguga.

No comments:

Post a Comment