Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Wednesday, November 19, 2014

Elektriarvet silmitsedes...

"...elektri hind on enam-vähem normaalne, aga just need liinitasud on need, mis tõstavad hinna kõrgustesse."

..tähelepanelik tarbija, üldjuhul peavadki inimesed seda hinda, mida arve peal tegeliku elektri eest maksame, normaalseks. Ebanormaalseks peame seda osa, mida piltlikult võiks nimetada elektri koju tassimise tasuks. Millele on veel otsa keevitatud käibemaks.

Sellega on perspektiivselt endale jalga lastud, sest tarbijatel pole erilist motivatsiooni muretseda seadmeid, mis kasutaksid nö "ebanormaalselt odavat" elektrit võrgust kasvõi tarbija elektriboilerite kütteks. Ometigi aitaks selliste "hinnatundlike" abiliste omamine tarbijatel vähendada elektriarvet ja tasakaalustada läbi tarbimise paigast ära elektribilanssi.

Sellise "odava" elektri augud leiab tavakodanik saidilt
http://www.nordpoolspot.com/Market-data1...

Kokkuvõttes on kaotaja nii tarbija kui tootja, ühel puudub võimalus säästa, teisel kasutusele võtta ettearvamatu käitumisega tuule- ja päikesenergia, mis eeldab ajas ülimalt painduvat elektrihinda. Ning parasjagu Eesti energeetikaperspektiive joonistav ENMAK 2030+ näeb õndsust põlevkivi õliks tegemisest üle jäävas uttegaasis, jättes küll selgitamata, kus kohast leiab nii rumala ärimehe langeva nafta hinna tingimustes peale Sinu, maksumaksja, kes selle kinni maksaks.

Võrdluseks Tallinna veevärk, kelle omanikele on esitatud kahtlustus liig suure kasumimarginaali teenimises, on jätnud tarbijale selge võimaluse kärpida veearvet selle kulutamise üle peremehelikku suhtumist üles näidates. Ontlikumad neist korjavad isegi WC vee vihmaveerennist.

Vaata ka :http://www.energiatalgud.ee/index.p

No comments:

Post a Comment