Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Monday, October 10, 2011

Jobs ja Edison tõid USA-sse miljardeid



bitter, 10.10.2011 14:30
Tegelikult ei leiutanud Edison elektripirni. Ta leiutas odava mooduse koostatud elektripirnist peale õhu välja pumpamist selle sinna tagasi imbumise vältimiseks. Eelmised leiutajad tegelesid kõikvõimalike tihendite väljamõtlemisele õhu väljaimemisaugu sulgemiseks.

Elektriautogi on Edisoni patentide nimekirjas, kuna Pearli tänavale New-Yorgis maailma esimese elektrijaama ehitanud leidur jõudis üsna pea veendumusele, et äri kõrbeb kui ei leia hilistele öö- ja varajastele hommikutundidele elektrile kasutajat.Ta oli veendunud, et hobutranspordi asendab just nimelt elektritransport ning öötunnid sobiksid edukalt nende akude laadimiseks.

Loomulikult oli ta ka süsteemselt mõtlev inimene, peale elektrijaama pidi ta välja mõtlema ka elektrijaotussüsteemi maaaluste kaablite kaudu ja samuti ka elektriarvesti kliendi poolt kulutatud elektrienergia kokkuarvamiseks.

Nagu Jobsilgi, puudus Thomas Alva Edisonil akadeemiline eriharidus. Viimase puhul piirdus see kolme kuuga algkoolis, kooliõpetajate poolt õppimisvõimetuks tembeldatud poisile lugemisoskuse õpetas talle ta ema.

No comments:

Post a Comment