Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Wednesday, October 5, 2011

Mitmed ajad on ümber saanud



bitter, 06.10.2011 01:39

„Need, kes teenivad rohkem, võiksid maksta rohkem makse ja need, kes teenivad vähem, võiksid maksta vähem,“

Need, kes teenivad rohkem, maksavadki rohkem makse, sest kaubad ja teenused on valdavalt maksustatud käibemaksuga. Isegi illegaalsel teel saadud rahadele teeb riik sel moel lüpsi, käibemaksu näol käppa vahele ajades. Sest mis sa seda raha ikka kokku ajad kui midagi asjalikku selle eest ei osta. Asjalikud asjad on aga ka soliidse käibemaksuga.

Käibemaks ise moodustab maksutuludest suurusjärk suurema sissetuleku riigile kui tulumaks. Ehk suurendades käivet ainult kümnendiku, näiteks meelitades mujalt raha Eestisse, kaotades igaveseks siin igasugused maksud varalt ja tulult, täitub tulemuseks riigikassa ennaktempos käibemaksust tingitud rahavoogudest. Sest tark raha ronib sinna, kus teda vähem ahistatakse.

Keskerakond jätkab mantrat tulumaksu õndsaks tegevast toimest ja paistab, et ka osa sotside valijaskonna kesktasemest sekundeerib selles plaanis kesikute elektoraadi põhimassile.

Nüüd,kui reform kolistab euroämbreid ja valijad ilmselt krooni kolmanda tulemise kulusid neile ei andesta,siis vähegi majandusasjadest valgustatud kodanikel valida suurt polegi. Ühed kõõrutavad, silmad kinni, vana viisil edasi rammusa riigi imet tegevast võimest,kuid ka senise valijate favoriidi majandusmudeli mootorid ajavad tagant tugevalt sinist suitsu välja.

Ilmselt peavad asjad tumeneva majandustaeva taustal veel tunduvalt halvemaks minema,et jalad saaks alla mõni elutervel talupojatarkusel põhinev partei ja kes solidaarsesse koomaseisundisse tüüriva Euroopa masinaruumis suudaks tagasikäiku anda.



No comments:

Post a Comment