Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Wednesday, June 8, 2011

Väga üheselt mõistetav maks - käibemaks

bitter, 08.06.2011 12:42

Rahandusmagistrist autori(nii ta oma blogis väidab) öelduga, et maksud olgu kõigile üheselt mõistetavad ja maksja poolt kontrollitavad, võib igati nõus olla. Küll aga kahtlen väites, et maa ja kinnisvara ei väljenda jõukust. On siis otsast põlev dollar või euro pangaarvel, kus tema hoidmise tulusus langeb kiiremini kui kerkib inflatsiooninumber väljaspool panka, suurem väärtus?
Iseasi,kas omandatud maa või kinnisvara eest on riigil moraalset õigust veel raha küsida, mille omandamiseks ei ole see istitutsioon muhvigi teinud, küll aga omandaja käibemaksuga oma vara parendamisel riiki kuldanud.

Et me ei ela püsivas sõjaolukorras, jäävad aga kõik maksud peale käibemaksu küll ajastule mittekohaseks alates ajast,kui see kasutusel võeti. Kui ikka riik on loonud soodsad olud kaupade ja teenuste liikumiseks, siis peaks ta sealt ka oma õitsenguks raha leidma. Kui ei, siis tuleb riigileival olijatele teha järjest loe ja iga teine seebilt maha võtta. Kui majanduses pole ikka midagi paremaks muutnud, tuleb operatsiooni korrata positiivsete tulemuste saavutamiseni.

Käibemaks on üks geniaalsemaid leiutisi maksunduse ajaloos. See ei koti väärtuste tootjaid ehk reaalse raha tegijaid. Praegu moodustab see pea poole riigi tulupoolest. Autori arvates moodustab teise poole tuludest sotsiaalmaks. Järelikult kõik muud maksud on ilmsed riiklikud kuritahtlikud liialdused maksumaksja rahakoti arvel.

Ühiskonnakorraldus peak olema reguleeritud nii, et kui tegelike väärtuste omanik on oma arukust kasutades loonud võimalikul vähe ressursse kulutava vara, maksab ta ka minimaalselt ja maksimaalselt need, maksimaalselt ka väärtusi tarbivad.

No comments:

Post a Comment