Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Sunday, June 12, 2011

Kas oleme elektri hinnatõusuks valmis? Kaugel sellest!

bitter, 13.06.2011 09:50

...kui on viga ühes väites, siis muutub ka ülejäänud jutt kahtlaseks. 25. elektrienergia tarbimise režiim tähendas piirangute puudumist, 1, 2 juba kerget piiramiste tõusu, 24 elektrienergia tarbimise režiim tähendas pea täielikku võrgu kokkukukkumist.

"Teine võimalus on hästi juhitud, tarbimise täpset ajastamist võimaldav võrk."
Jah, seda nimetatakse arukaks võrguks ja seda teed maailm lähebki. Peale ajastamise on oluline moment vastavalt tarbimisele elektri hinda muuta, et vähem olulisi seadmeid saaks hetkeks, kuni tootmine järgi tuleb, senikauaks välja lülitada.

Kolmas oluline moment on elektriarvestite kahtepidi töötamise võimalus, et igaüks, kellel lusti ja tahtmist, oma päikesepatareidest, tuulegeneraatoritest, puugaasigenest ja mis kõige olulisem, oma elektriauto akust saaks soovi korral elektrit võrku tagasi juhtida.

Loomulikult võib selline soov tekkida ainult siis kui seadusandjad künkal seadustavad "feed-in-tariff¤ ka Eestis, ja see on oluliselt kõrgem hinnast, millega ta muidu elektri ostab.

Elektrit peab eraisik saama võrku toota ka krediiti, ehk saama kasutada üldist elektrivõrku nö akuna, et seal saaks samal hulgal nö tasuta tagasi võtta, kui vajadus tekib.

Alles nende tingimuste täitumisel saab rääkida energiasõltumatusest, kokkuhoid on ainult, üks, juba kuivaks lüpstud lehm kogu loos ja ei mingit varustuskindlust ei taga.

No comments:

Post a Comment