Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Tuesday, June 7, 2011

Biogaas+puugaas= tubli tükk energiajulgeolekut

bitter, 07.06.2011 10:26

"Taimed on üldiselt ühed vägagi viletsad päikeseenergia salvestajad.."

..jah, õnneks küll! Kui nende kasutegur oleks ca 1% asemel näiteks võrreldav keskmise päikesepatareiga, mis on vähemalt suurusjärgu võrra enam, seotaks planeedil Maa süsihappegaasi süsivesinikeks suurusjärk suurem intensiivsusega, mida on vaja sedavõrd sagedamini hapniku oksüdeeriva mõju eest ära peita ülekuumenemise vältimiseks. Ja vastavalt jääaegade pealetungiva jää eest ekvaatorilähedamastele laiuskraadidele jalga lasta.

Vanasti olidki jääajad viimaste keskmiselt sajatuhandeaastaste vahemike asemel ca 40-ne tuhande aasta järgi, põhjuseks ilmselt suurem süsihappegaasi sisaldus, mis automaatselt ka süsivesinike tootmise võimet kasvatab.

Aga mis biogaasi tootmisse puudub, siis nö laiadesse massidesse minekuks oleks tarvis seadusandlikult teha võimalikuks lobedaks elektri võrku suunamine väikestest lokaalsetest mikroelektrijaamadest.

Kuulu järgi hangitavad uued, kaugloetavad arvestid pidavat võimaldama nö "tagurpidi" töötamist. Kui sellele lisanduks tippnõudluse ajal näiteks kõrgem, "feed-in-tariff" või võimalus muul ajal rohkem kilovatte võrgust tagasi lohistada, ühilduksid kenasti võrguoperaatorite, ühiskonna ja tarbijate huvid. Energiajulgeoleku tõusust rääkimata.

Loomulikult ei ole biogaas ainuke võimalus külmal, pimedal ja tuulevaiksel ajal energiat kohapeal toota, liituks ka puugaasigeneraatoritest toodetud gaasi kasutamine elektri tootmiseks koos sellega lisanduv tööhõive maapiirkondades.

No comments:

Post a Comment