Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Wednesday, March 27, 2013

VTM - Vaate Talumise Maks saarerahvale


Paik on iseenesest sobilik, mere sügavus pigem alla kui üle 5 meetri. Kui investeering tuleb eraettevõtjalt, mitte nagu Eesti Energia kapitalipaigutused maksumaksja taskust, poleks nagu põhjust muretseda. Valmis tuulepark, pealegi sama suure võimsusega kui kogu Eesti elektrienergiatarbimine, peaks loogiliselt elektri hinda regioonis allapoole nihutama kui vastupidi. Tuul ei tee streigiähvardusi, ei saasta ja talle pole vaja pidevalt aina suuremat palka maksta. Uued tuulegeneraatorid on vanadest kolmandiku võrra odavamad ja kergemad ja vastavalt lihtsam ka üles sättida.
http://www.boulderwindpower.com/the-bwp-generato...


Küll aga ei tohi sentigi rohelise energia maksu toodetule peale lisada, mida veel kohaliku kombe järgi topeltmaksustatakse, lisades sellele käibemaksu. Alternatiivenergeetika on tuulepargi valmimise ajaks muutunud odavamaks kui subsideeritud põlevkivi ja tuumaenergeetika. Ainus mõeldav maks oleks VTM (Vaate Talumise Maks) saarerahvale, VAT jääb niikuinii saamata, sest enamus elektrist ilmselt eksporditakse.

Võrgusageduse stabiliseerimise teema on seotud rohkem seadusandluse ja mõtlemisega. Kui on vaja hoida sagedust paigas äärmuslikult muutuvate sisenditega elektrivõrku, on vaja ka äärmuslikku hinnakujundust elektri hinnale. Iga tuulepuhang peaks momentaalselt kajastuma kukkuvates elektrihindades, mis sama kiiresti lülitab võrku juurde kas elektri pealt töötavaid soojenduseadmeid või lihtsalt näiteks suruõhku varuks tootvaid kompressoreid. 

No comments:

Post a Comment