Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Wednesday, November 16, 2011

Tuuleelekter konkurentsivõimeline gaasiga juba aastal 2016





Parimad tuulepargid maailmas on konkurentsivõimelised söe, gaasi ja tuumajaamadega juba täna.

Jälgides hinnakõverat alates 80-ndate keskpaigast on tuuleparkide koguvõimsuse iga kahekordistumisega hind langenud 14%. Suuremad turbiinid ja kogemused sellel alal pluss tuulegeneraatorite ülepakkumine maailmaturul viib viib aastaks 2016 hinna veelgi 12 % allapoole.

Gaasi hinna tõus viiks selle hetke, millal tuuleelektri hind "tavaelektri" omaga võrdsustub, muidugi pisut lähema aja peale kuid praktikas on hoopis uus gaasi tootmise tehnoloogia langetanud maagaasi hinda. Gaas ise on aga igati sobiv partner tuuleelektriga koos eksisteerimiseks tänu gaasiturbiinjaamade kiirelt käivitumisele ja suht nobedale ehitamisvõimalusele.

Texases on odav gaas juba takistuseks tuuleenergeetika arengule. http://thinkprogress.org/romm/2011/05/18/208125/pickens-wind-plan/

Et viie aasta pärast ei vaja ka päikesepatareidest saadav elekter enam peale maksmist ja paranevad võimalused ka elektri salvestamiseks kasvõi elektriautodes akumuleeritava elektri näol ja loodetavasti avastab Elering ka aruka elektrivõrguga kaasnevad eelised, polegi tulevik nii tume. Säästulambid peaks selleks ajaks olema juba unustatud teema ja LED valgustid oma kasvuea probleemid lahendanud, vanad head hõõglambid jällegi rehabiliteeritud.

!984 aastal oli kogu maailmas püsti aetud 300 MW tuuleenergeetikat, selle aasta lõpuks kasvab see number 240000 MW-ni.

No comments:

Post a Comment