Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Tuesday, August 9, 2011

Vana komm - ikka veel lutsitav

bitter, 09.08.2011 10:09
Pisut vanu,kuid siiski teemaga haakuvaid mõtteid...

bitter, 17.02.2009 13:53
... vähemalt praegune plaan iga hinna eest euroree peale hüppata võib näiteks dollari tegeliku väärtuse ilmsiks tulekul paratamatult kaasa tõmmata ka euro. Ja kui meie helgemad pead pole kroone hoiule pannud nagu soomlased markasid, tuleb meil siis kardetavasti naturaalkaubandusele siirduda, viies näiteks panka majalaenu osamakse autokoorma porgandite või peetide näol.

Nii et rahu, ainult rahu, meil on haritavat maad ühe inimese kohta suht palju, rohkem on vast ainult Venemaal. Ning kui pankade lõputu ahnus korrutatuna inimeste samasuguse sooviga elada homme ikka paremini kui täna on loomuliku finaali leidnud, ongi hea mõtiskleda, kas permanentne majanduskasv ongi üldse hüve kui niisugune.

bitter, 15.02.2009 09:52
Kui ühele kapitalismi sümboliseerivale rahaühikule saabub D päev, järgneb sellele ka oma raskuse all kokku vajuv euro, Eesti laenuvõtjate suureks kergenduseks ja valmis vermitud eurosentidest saavad suveniirmündid. Ning alles siis näeb töötust, natsionalismi, protektsionismi ja võõraviha täies hiilguses.

bitter, 23.01.2009 10:45
Kui Eesti paneks kroonid hoidlasse soomlaste eeskujul, võiks ju asja kaaluda. Meil oli aga plaan kroon lihtsalt eurole üle minnes hävitada. EL-i siseste mullistuste puhul tuleks jälle oma raha emiteerima hakata. Või arvab keegi, et just see impeerium kestab igavesti?

bitter, 19.01.2009 17:01
Ilmselt peab selleks ette võtma midagi dollariga. Suur Depressioon lõppes peale seda kui president Roosevelt 5 aprillil 1933 allkirjastas Valitsuse määruse 6102, mis võimaldas karistada isikut, kes omas isiklikku kullavaru enam kui 10000 dollari väärtuses. Pisut hiljem devalveeriti dollar 41%.
Gerald Ford muutis personaalse kullakangihunniku legaalseks alles 1974 lõpus. Loogiline järeldus oleks,et raha tuleb majanduse järjele saamiseks jällegi kullaga siduda.

Bretton Woodsi süsteem realiseerus alles aastal 1944, kui eelmise padulaenamise ajastus kollapsist oli möödas oma 15 aastat. USA majandus hakkas stabiliseeruma alles siis kui president Roosevelt 5 aprillil 1933 allkirjastas Valitsuse määruse 6102, mis võimaldas karistada isikut, kes omas isiklikku kullavaru enam kui 10000 dollari väärtuses. Kui kuld oli kindlalt luku taga, devalveeriti dollar 41%.
Gerald Ford muutis personaalse voodialuse kullakangihunniku legaalseks alles 1974 lõpus ja kõik kordud taas. Kas Obama laseb seda teinud kodanikud jällegi Roosevelti eeskujul pulkade taha pista ja kas taalale on mõtet uut õhku sisse puhuda, seda näeme peatselt. Sahistatakse, et uuel kullaga kaetud rahal olevat ka uus nimi - amero. Seega pole mõtet nuhelda kapitalismi kui niisugust, karistatav peaks olema pankurite ahnus, mida toidab reakodaniku rõõm laenatud sulgede läbi õndsaks saada.

No comments:

Post a Comment