Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Thursday, January 6, 2011

bitter, bitterkomm@gmail.com, 06.01.2011 12:44

Eestlase isikuvabadus lõpeb seal, kus kodanik kohtub ühiskonna, riigiga. Riik pole aga meie sõber. Oma riik aga võiks ju olla!

Hea tekst hr Mälbergilt!

Riik ei ole eales veel olnudki vaba inimese sõber! Tehnoloogia arengutase pole seda võimaldanud.
Riik, omades ainuisikuliselt täit infot ja ülevaadet, repressiivorganeid ja hulka maksumaksja kukil elutsevaid riikluse esindajaid, kes vabadust kui väärtust omaette pigem sõnakõlksuks loevad, ei ole kunagi olnud häälestatud samale lainele kui loo autor.

Pilt hakkab tasakesi siiski muutuma. Vaba inimene võib olla sama informeeritud kui riigi esindajad(Wikileaks), seni veel maksustamata päikeseenergia kasutamine võimaldab üksikisikul end lahti ühendada monopolidele igakuise andami maksmisest, tehnoloogilised edusammud võimaldavad peatselt anda ka inimesele mobiilsuse maksmata sealjuures aktsiise ja käibemaksu, kütuse enda maksumusest rääkimata.

Netist leitav info nullib tasapisi riigi ponnistused läbi oma kodanikuvermimismehhanismide(lasteaed, kool, kohustuslik sõjaväeteenistus) kujundada riigitruusid alamaid.

Mitte ainult eesti rahvas ei vihka oma valitsejaid. Kus on rohkem riiki, on ka rohkem vihkamist.Mida väiksem, mannetum, nunnum on riik, seda vähem on ka vihkamist. Alles siis, kui kodanikule on riik ohutu kui lepatriinu, saab rääkida kahepoolsest üksteisest lugupidamisest. See tähendab, et riik jääb tähtsuselt kodanikule kuhugi toatuhvli ja koerakuudi vahelisele vajalike asjade reale.

No comments:

Post a Comment