Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Saturday, April 28, 2012

Liikluses on ohlikuim vihane autojuht

Täiesti ootuspärane reageering. Inglismaal juhtus ka palju avariisid kui kusagile oli ootamatult tekkinud kiirusmõõtekaamerad ja autod ootamatult pidurdasid, põhjustades ahelkokkupõrkeid. Nüüd peab olema teade uue kiirusmõõtekaamera kohta pikalt ette hoiatatud. Kuid on avaldatud ka mõtet mõttetud kiiruskaamerad maha võtta. Maksumaksjad ilmselt aplodeeriksid.

Liikluspetse häirib tõusma hakanud liiklussurmade arv ja nad ei saa aru oma loomupärasest ametkondlikust piiratusest, mis seda põhjustab. Kuid kindlasti suudavad nad otsida välja andmed liiklusurmade kohta vene aja lõpus. Kui rahanõudlejad liiklusinspektorid ja nende vabatahtlikud sõbrad - rahvamalevlased oma majanduslikku hakkamasaamist liikluses olijate eksimuste leidmisega jõudu ja võimalust mööda parandasid. Normaalne liikluses hukkunute arv oli siis pool tuhat aastas. Ehki autosid oli siis hulka vähem. Huvitav-huvitav!

Kui siis mõned head aastat tagasi Eestis liikluses surmasaanute arv kahtlaselt väikeseks hakkas jääma, sügati Eestis mõtlikult kukalt, unustades ära, enne seda jäid meie tublid liikluse järgi valvajad armetult vahele enneolematu ja organiseeritud meelehea võtmisega. Neile tuli ebameeldiva üllatusena, et ka mobiiltelefoni saab pealt kuulata. Solvunud korravalvurid lõpetasid maanteedel põõsaste luuramise ära ja sõites oli tunne nagu oleks Euroopas, silmi häirivaid liikluspolitseinikke ei näinud kusagil.

Et olin enne seda just ringi sõitnud Hispaanias, Prantsusmaal ja Suurbritannias ning keegi pani DELFIs kirja väikest promillide lubamise ideed liikluses, sestap kirjutasin ka järgmise kommi.
_Sest loomulikult ei jätnud ma kasutamata valge inimese kombel lõunatada, klaasi punase veini või pindi õllega kuiva toidu juurde., enne kiirteedele asumist. Kas nad just kiirteed olid, on muidugi kahtlane aga ikkagi kiiruse langemise alla 120 km tunnis kippusid rekkad sõltuvalt liikluskorraldusest vasakult ja paremalt mööda kimama.

bitter, 20.07.2009 16:19
Täiesti eluterve mõte, Hispaanias ja Inglismaal ringi sõites ei näe sellegi poolest liikluskaost, et promillid on lubatud ja politsei ei tolgenda teeservades. Viimast asjaolu olen viimasel ajal pannud tähele ka Eestis, ilmselt sellest ka vähem vihaseid autojuhte ja surmajuhtumeid liikluses._


Kuid läks mööda paar kuud ja ma olin sunnitud kirjutama juba uue...

_bitter, 19.09.2009 23:17
Ja siis, nagu oleks politseipealik ise neid ridu lugenud, peale aasta-poolteist suhtelist rahu politseinikest põõsastes, kes kadusid sealt peale massilist haledat vahelejäämist altkäemaksuvõtmisel, näen neid juba jälle tuttavates kohtades. Näiks nagu tõestus paari kuu tagusele kommile, kuis avalikkust hämmastas liiklussurmade taandumine 50 aasta tagusele tasemele._

Nüüd on läinud mööda veel aastake, vahepeal üles seatud liikluskaameratele hakkavad võimud piirama kiirust normaalsel aastaajal Inglismaaga võrreldes ülilaiade ja sõidukite poolest lõuna-euroopaga võrreldes ülihõreda liiklusega maanteedel. Riik tahab nihutada kodaniku mõtlemisvõime hallollusest rahakoti suunas, tahtlikult unustades, et liikluses on ohtlikuim - vihane autojuht!

NB! Inglismaal on aastas liikluses keskmisel paar tuhat surnut, kui palju on seal aga elanikke, teid ja autosid!

No comments:

Post a Comment