Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Thursday, May 19, 2016

Ossinovski ausad valed




bitter 19.05.2016 11:55

Ossinovski kõne on kui ämber selget vett poliitilises mudalombis. Lausa meeldiv vaheldus tänapäeva politrukkide retoorikas. Kui oleksin von Papen, oleks aasta 1932, soovitaksin president Hindenburgi sellist ühiskonna pärast murelikku meest valitsusjuhiks.
Kui Saksamaal küttis tollal sisepoliitilisi kirgi sakslastega asustatud alade äravõtmine vastavalt Versailles’ rahulepingule, siis tänase eestlase hinges pole paranenud haavad eelmisest immigratsioonilainest kui juba kohendatakse pinnast järgmisele lainele, kellele tasuta kortereid jagada.
Ja siis saabubki ühiskonda aeg „…kus ühel ootamatul hetkel koondub suur osa inimestest mõne abstrakse idee ümber“. Lahtiseletatult meie oludes, EKRE toetajaskonda.

Sotside liidri avalik kõne annab tunnistust, et valitsejad tajuvad oma võimu ebakindlust ja sellega kaasneva kindlustatud isikliku tuleviku mõranemist.
Inimesed ongi loomuldasa humaansed. Ja ebaõiglust talutakse… aga mitte pikalt.
Pikalt kestavad vabariigid, kus valitsus teeb ettepanekuid, rahvas teeb valiku ja valitsusjuht kinnitab selle.
Šveitslased tegid valiku ja minarette nende maale ei kerki.

Majanduskitsikuses tegid vaikivad eestlased valiku EL kasuks. Sel hetkel polnud küll veel Põhja Aafrikasse demokraatiat viima asutud. Vaikivad ameeriklased teevad valiku Donald Trump’i kasuks, sest too on lubanud juba ette, et saab läbi ka diktaatoritega. Sest rahvas on riiklikust vägivallast tüdinud. Õigemini sellega kaasnevast riskist tema elule, tervisele ja rahakotile.
„Need, kes on oma eluga enam rahul ning tunnevad kindlust tuleviku ees, usaldavad teisi palju enam“. 
Tõsi ta on. Just hiljuti sai lugeda, et riigiametnike palk on kolm korda suurem üldisest keskmisest. Küllap sellest ka usaldus. 

Eesti keeles seletava sõnaraamat annab idioodi mõistele tunduvalt erineva hr Ossinovskist öeldust: „…“idioot“ – otsetõlkes:see, kes käib omaette.“ 
Kui idioodid on need kes käivad omaette, siis… vist tahaksingi elada „idiootses“ Eestis.

No comments:

Post a Comment