Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Friday, June 7, 2013

Kalli elektri ...positiivne külg

"Ma ei saa aru - mida madalamaks ma keeran termostaadi, seda palavamaks ja niiskemaks läheb!"
(Utility bill - elektriarved)

http://www.epl.ee/news/majandus/laevakapteni-hooletus-seisev-tuumajaam-ulikallis-elekter.d?id=66251304

bitter

07.06.2013 11:42
...asjalikke komme sai lugeda...

Nüüd äkki sai laiemale publikule vesiselgeks, miks on kasulik teada reaalset hetke elektrihinda.
Ise kuulaksin heameelega raadiojaama, mis iga tund uudiste ajal ütleks ka järgmise tunni elektribörsihinna...teaks siis, mis tööd mitte teha ja mida saaks välja võrgust noppida.

Loomulikult tekib mingi firmal selle peale ka idee hakata tootma seadmeid, mis teatud elektrihinna peale selle taga oleva koormuse välja lülitab. Kasu oleks selle seadme omanikule ja ka ajutise ülekoormuse all kannatavale elektrivõrgule. Huvitav, palju aega selleks peab veel merre voolama, kümme aastat tagasi kirjutasin:

bitter, 24.09.2003 16:25
Traditsioonide kohaselt hoitakse pinget võrgus stabiilsena suurte elektri tootjate poolt, see on kaunis komplitseeritud tegevus, ettearvamatute koormuste ära kukkumiste puhul, milleks pole vaja muud kui näiteks mõnel lülitil plahvatada, tõuseb pinge hüppeliselt, automaatika hakkab tööle ja edasi on juba laialdane elektrikatkestus.

Pinget saab hoida stabiilsena mitte ainult tootja poolt voolu hulgaga tüürides vaid ka tarbija poolt koormuste suurendamise ja vähendamisega. Loomulikult peab sellega tegelema kiirelt toimiv automaatika. Asja toimimiseks peab aga elektri hind ajas olema ülimalt paindlik. Nii kaua kui elektri hind elastseks ei muutu, saavad tavalised olema ka ulatuslikud elektrikatkestused.

Samal lainel:
http://bitterikommikogu.blogspot.com/2013...

No comments:

Post a Comment