Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Sunday, June 12, 2016

...ei ole elektrisinine, hoopis tuule ja päikesekarva



bitter 13.06.2016 08:40

„ …tarbijatele makstakse tarbimise vähendamise eest…“ Hr Tammist enam-vähem õieti välja öelnud homse päeva elektrimajanduse selgroo -- elektritarbija saab olema see põhiregulaator, kes bilansi paigas hoiab. Kuid nagu ei saa raamatupidaja hoida korras ettevõtte raamatupidamist, ilma, et tal oleks võimalikult värske ülevaade tuludest-kuludest, ei saa ka tarbija oma elektrienergia kulusid optimaalse hoida, teadmata hetkel kehtivateste elektrihindadest. 
Kuid ühel ilusal päeval sünnib kellegi äpimeistri peas ilus mõte – teeks õige sellise programmi, et näeks mobiilis sellel hetkel kehtivat elektrihinda oma elukohas koos võimalusega koheselt telefonist vastuvõetamatu hinna tekkimisel kohe kodune elektriboiler, vannitoa ja WC põrandaküte või konditsioneer või mingi suurt elektrikulu nõudev riistapuu välja lülitada, on võitjaid koguni kaks. 
Elektrienergia tootja ei pea käivitama üldjuhul kallimat tipuelektrit tootvaid võimsusi ja „tarbijale makstakse“ tarbimise vähendamise eest, täpsemalt küll jätab ta maksmata kalli tipuelektri eest.
Osavam äpimeister lisab ka võimaluse lülitada kodune elektriboiler sisse just sel ajal kui Nord Pool prognoosib odavaid elektrihindu, veelgi osavam äpitegija arvestab juba ka ilmaprognoose, millal tugev tuul ja päike hindu alla kisub ja paneb elektriboileri just sel ajal võitlema „leegionäride haiguse vastu“, see tähendab, tõstab ajutiselt vee temperatuuri boileris normaalsest kõrgemale. Veelgi edasijõudnum äpimeister paneb programmi neid asju iseseisvalt ajama, mobiiliomanikule jääb administraatori õigus määrata see valupunkt ehk kilovati hind, mis ta on nõus maksma, mis hinda aga mitte…

No comments:

Post a Comment