Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Wednesday, February 20, 2013

Iraan keerab naftadollaritele ja -eurodele selja,...



...ning hakkab arveldama jüäänides, jeenides, ruupiates. Millega minimiseerib tuntavalt kaubandussanktsioonide mõju oma majandusele.
  17-ndal jaanuaril 2013 teatas Iraani rahandusminister Shamseddin Hosseini, et kavatsetakse muuta senist kaubandusmudelit suhtlemisel välispartneritega ja loobutakse tehingutes dollari ja euro kasutamisest.

Iraan on juba asunud plaani realiseerima ja õõnestab sellega efektiivselt dollari jalgealust. On ka muid võimalusi, Türgi võimud  tunnistas möödunud aasta lõpus, et maksavad gaasi eest Iraanile liirides. Liirid vahetab Iraan kullaks.

Hiina ignoreerib USA ponnistusi kaubandussanktsioonide läbiviimisel täiega ja suurendab nafta sisseostu Iraanist.
Sama seis paistab olema ka Indiaga, kes keset sanktsioonide möllu eelmise aasta suvel teatas Iraani energiakandjate sisseostu suurendamisest kolmandiku võrra.

Majanduslikust kollapsist näib Iraanis asi kaugel olevat, riik on lõpetamas rauamaagi väljaveo ja kavatseb vajamineva terase ise sulatada. Elektrienergia tootjate võimsust lisandub iga aastaga 4.5-5000 MW ja elektrienergiat müüakse aastas välja  juba miljardi dollari eest.

Iraan on kodumaiste autode müügi liider piirkonnas ja planeeritakse kolmandat tootmiskompleksi 150000 auto tootmiseks aastas.
http://iran.ru/news/analytics/85225/Iran_otkazyvaetsya_ot_dollara_i_evro_Process_poshel

No comments:

Post a Comment