Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Thursday, March 22, 2012

Elekter on paratamatult osa inimõigusest


bitter

23.03.2012 00:35
Autoril on õigus selles suhtes, et elekter on paratamatult osa inimõigusest. Elektrita oleks põhilist inimõigust, õigust olla tsensuurivabalt informeeritud, kaunikesti raske realiseerida. 

Jumal selle EL-iga aga elektri hind peabki vaba olema. Muidu toodetaks elektrit aegade lõpuni nõndanimetatud "maavaradest", planeedi poolt maa sisse ja vee alla hapniku eest varjule toimetatud süsivesinikest. 

Elektri hinna hoiaks mõistlikkuse piirides "rohelisele elektrile" pealemaksmise sujuv lõpetamine hiljemalt aastaks 2016, millal alternatiivelekter peaks olema juba elujõuline konkureerimaks ka tuumaenergiaga. Meil aga, üllatus-üllatus! tõsteti erinevalt näiteks subsiidiume vähendanud Saksamaast ja Inglismaast pealemaksu "rohelisele elektrile".

Koheselt tuleks "künka otsas" vastu võtta seadus "net metering" seadustamiseks. Elekter, mida toodetaks majapidamises enese tarbeks päikesest, tuulest, küttepuudest või kasvõi majasisesest võrgugaasil töötavast väikesest generaatorist, selle ülejäägid peab olema võimalik ilma igasuguste lepinguteta läbi arvesti võrku läkitada. Et sealt siis vajaduse korral samas hulgas tagasi saaks võtta. Ning ilma selga riputatud aktsiiside ja maksudeta.

Vanasti olid kettaga arvestid ning nende puhul oli grid -tied inverteriga võrku "surutud" elektri toimet arvestile nauditav jälgida. Nüüd kui EE-l on jälle plaanis arvesteid suures koguses ostma ja vahetama hakata, tuleb silm peal hoida, et uued arvestid oleks kindlasti "kahtepidi" kilovatte lugevad. Eelmise suurema vahetamise ajal pidas EE vastavaid Siemensi arvesteid mittesoovitavateks, kuid ega sel ajal polnud ka palju võimalusi legaalseks elektrialaseks isetegevuseks.

1 comment:

  1. Lapsed meisterdavad endile elektrituulikuid ja päikesepaneele sest peale tasuvusaega annavad nood elektrit ja kütet tasuta.http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2012/03/polve-peal-meisterdatud-elektrituulikud.html

    ReplyDelete