Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Sunday, December 16, 2012

Jääaegade lihtne ja töökindel funktsioneerimine


Ajada jääaegade teke ja kadumine Milankovichi tsüklite kaela, see on umbes sama kui ajada näiteks rohkete liiklusõnnetuste arv Venemaal tehniliselt mitte eriti korras olevate autode kaela. Uurimused näitasid aga hoopis, et viimati mainitud põhjustel juhtub õnnetusi ainult alla poole protsendi juhtudel, kolmandiku liiklusõnnetustest põhjustavad halvas seisukorras autoteed.

Nii on ka jääaega teooriaga, mingi mõju võib ju olla, kuid see ei seleta kuidagi, miks jääaegade tsükli pikkus on aja jooksul pikemaks läinud ja ei hooli suurt midagi Päikese tuuma magnetvälja muutumisest. Küll aga sobib viimane asjaolu sellega, et ringluse oleva süsiniku hulk on ajapikku suurenenud (ka inimsugu on siia pisut takka aidanud) ja selle hapniku eest uuesti peitu panemise protsess peab olema endisest põhjalikum. Muud hoovad selleks planeedil Maa kui süsiniku perioodiline katmine pinnasega jääaegade toimel puuduvad, ilma jääaegadeta planeet kuumeneks lihtlabaselt üle.

Jääajast väljatulemise protsess on muidugi tempokam, veetaseme langusest tingitud rõhulangusest vabaneb gaashüdraatidesse ladestunud metaani sellises koguses, mille saab jagu ka kõige mastaapsemast jäätumistsüklist, kuid selle tulemusena tuleb sel ajal loodud linnadest peale tungiva merevee eest üsna kibekiiresti jalga lasta.

No comments:

Post a Comment