Vajadus vältida valet on kaasasündinud rike. Katre Ligi.

Friday, November 23, 2012

Liiguks elektrimajandusega õiges suunas...


Eelnevaid kommentaare lugedes tundub, et verbaalsel tasemel on homsest energeetikast adekvaatne tunnetus tekkinud. Vähemalt kommentaatorite hulgas...

Sarnasus suurte arvutuskeskuste ja suurte elektrijaamade vahel on ilmselge. Mõlemad muutuvad tarbetuks ühendava võrgu olemasolul niipea, kui tehnika arengutase suudab piisavalt odavalt kasutajale väikeseadmeid toota.

Nii nagu neti sisu tarbijad on ühtaegu ka ise selle tootjad (kasvõi kommentaaride näol), asetub ka energeetikapuu ajapikku õiget pidi. Praegu on sellel lehed maas ja juured õhus. Tänane elektrienergiatootmise filosoofia eirab silmad kinni fakti, et kümnendik puhast elektrienergiat kaob selle lohistamisel puntist A punkti B. Teine kümnendik kulusid tekib nö "pöörlevate reservide" liikumashoidmisel, et koheselt reageerida võrgusageduse muutustele.

Sellest, et elektrienergia väiketootmisel saab ka soojuse koha peal arukalt ära kasutada, on ilmseselge. Ning igasse metsatallu või suvilasse elektriliinide toomisel puudub tõesti igasugune mõte, võrreldes selle maksumust autonoomse elektritootmise järjest alanevate hindadega.

EE ämbrisse astumine USA-s energiatootmisega on ennustatav, vaadates USA silmnähtavalt edukat pürgimust energiasõltuvusest lahti saada.

Kõige olulisema lause on välja öelnud hr Vaher ; Mis kiirelt leevendaks olukorda, et vahendajaid sunnitaks ka väiketarbijatele müüki rehkendama tunni täpsusega ning järgmise tunni hinda ette ütlema. Selliselt saaks nutikad seadmed end tipptunnil välja lülitada.

Täpsustaksin, et see peaks toimuma vähemalt minuti ja tulevikus sekundi murdosa täpsusega, alles siis saab rääkida tõepoolest usaldusväärsest elektrienergiaga varustamisest.

No comments:

Post a Comment